PUČKO OTVORENO UČILIŠTE
DR.JURJA ŽERJAVIĆA ZLATAR

pučko otvoreno učilište pučko otvoreno učilište
 
Svečano obilježena 50. godišnjica Zbora malih pjesnika u Zlataru
četvrtak, 31.10.2019.

Jubilarni, 50. Zbor malih pjesnika održan je 21. rujna pod pokroviteljstvom Školske knjige d.d. Zbor malih pjesnika prvi je i jedini kontinuirani sadržaj od samog osnutka manifestacije Dani kajkavske riječi 1970. godine. Ponos na tu činjenicu organizator, Pučko otvoreno učilište dr. Jurja Žerjavića, dijeli s učenicima – autorima pjesama, mentorima, ravnateljima, roditeljima, prosudbenim komisijama, pokroviteljima i sponzorima, naglasila je ravnateljica Gordana Valjak u pozdravnoj riječi, ističući zahvalnost svima koji su Dane kajkavske riječi i sam Zbor malih pjesnika, osnovali, tijekom godina njegovali i održali do današnjih dana. Pozdravima i čestitkama prdružili su i gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan-Pentek, zamjenica župana Jasna Petek te Lana Križaj, pročelnica Konzervatorskog odjela u Krapini koja je i otvorila Zbor.  

Na  natječaj za poetske radove učenika osnovnih škola kajkavskog govornog područja  u ovoj jubilarnoj godini pristiglo je 311 pjesama iz 45 osnovnih – matičnih i područnih škola iz Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke, Primorsko-goranske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba. Prosudbena komisija u sastavu prof. Željka Horvat, dr.sc. Ivo Kalinski i  prof. Ivančica Tomorad, odabrala je za izvođenje na Zboru u Zlataru 51 pjesmu, 51 autora  iz 40 škola. Na priredbi su autori sami govorili svoje stihove, u programu koji je uredila Blanka Sviben, a glazbeno dopunili tamburaši i pjevački zbor  OŠ Ante Kovačića. Na Zboru se ponovo okupio kaj, ča i što: gosti Zbora bili su štokavci iz Cernika, učenici OŠ Matije Gupca te mali čakavci, učenici OŠ Vladimira Gortana iz Žminja. Svi mali pjesnici primili su jednakovrijedne nagrade pokrovitelja - Školske knjige, a najbolji su dodatno nagrađeni od strane pokrovitelja i organizatora. Škola s najboljim izborom pjesama je OŠ Tomaša Goričanca iz Male Subotice koja je primila Plaketu Zbora malih pjesnika, a najuspješnijom voditeljicom proglašena je Lidija Novak Levatić iz Gornjeg Mihaljevca. Najboljim interpretacijama svojih pjesama istaknuli su se Anamarija Zavrtnik iz OŠ Vidovec i Roko Zelčić iz OŠ Veliki Bukovec. Najbolju domoljubnu pjesmu (Liepa si) napisala je Ana Latin iz Zlatara, a najbolju pjesmu među učenicima nižih razreda Luka Hečimović iz OŠ Dragutina Tadijanovića, Zagreb (V prvom razredu). Treća nagrada pripala je Miji Šalja iz OŠ „Petar Zrinski“, Šenkovec za pjesmu Da bom zrasla?, druga Luki Kereši iz Belca za pjesmu Krič, a prva Vidi Grahek iz Salinovca za Druobnu pesmicu.

U retrospektivnom dijelu Gordana Valjak je predstavila nekadašnje sudionike Zbora i podsjetila na dječje poetske radove od prije više desetaka godina koji su svojom tematikom i danas jednako aktualni. Ugostila je Amelu Blatarić i njenu kćer pokazavši kako se kajkavsko narječje njeguje kroz generacije koje sudjeluju na Zboru. Na radove s kojima je sudjelovao na Zboru prije petnaetak godina podsjetio je Jan Kerekeš. Razgovorom s Renatom Minđak podsjetilo se na recitatore KPD Zlatarjeve koji su nekad govorili pjesme u izvornom govoru kraja u kojem su pjesme nastale, a popijevke s dječjeg Festivala izveo je gitarističko-harmonikaški orkestar KPD Zlatarjeve uz solisticu Jasminku Krušelj. Uručena su priznanja najaktivnijim školama i pojedincima zaslužnima za održanje Zbora, a Školskoj knjizi d.d. uručena je Plaketa Grada Zlatara kao znak zahvalnosti za pedesetgodišnje pokroviteljstvo ove manifestacije.  U čast 50-godišnjice sudionici i organizator zajednički su na kraju lijepog druženja razrezali slavljeničku tortu.

 

slika
 
slika
 
slika
 
slika
 
slika
 
slika
slika
 
 


Naši sponzori:
bregi
Manifestaciju
DANI KAJKAVSKE RIJEČI 2023. podržali su:

GENERALNI POKROVITELJI:
Hrvatski sabor
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Krapinsko zagorska županija

Pokrovitelj priredbi za djecu i mlade:
Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske

REALIZACIJU PROGRAMA OMOGUĆUJU:
Medijski pokrovitelji: