PUČKO OTVORENO UČILIŠTE
DR.JURJA ŽERJAVIĆA ZLATAR

pučko otvoreno učilište pučko otvoreno učilište
 

Događaji koji slijede:
  • Nema događaja u najavi!

Kontakt:

PUČKO OTVORENO UČILIŠTE DR. JURJA ŽERAVIĆA ZLATAR

49250 ZLATAR

Park hrvatske mladeži 2

Tel.: 049 466 823

Fax: 049 466 703

uciliste.zlatar@hi.htnet.hr

uciliste@poudjzz.hr

Zvonkim kajem u dječjoj popevki završeni Dani kajkavske riječi
utorak, 07.11.2017.

Prvog dana mjeseca listopada zvonio je u Zlataru kaj u pjesmi, na 46. Festivalu dječje kajkavske popevke. Ovom jedinstvenom glazbenom priredbom završili smo manifestaciju „Dani kajkavske riječi“ na najljepši način, okupljanjem mladih kajkavaca koji su se okušali u skladateljskom radu i na zlatarskoj festivalskoj pozornici predstavili svoj višemjesečni trud,  svoju školu, kraj iz kojeg dolaze.

Na Festivalu je sudjelovalo osamnaest škola: po tri iz Grada Zagreba (OŠ Augusta Šenoe, OŠ Trnsko i Prva katolička OŠ),  Zagrebačke županije (Donja Zelina, Sveti Ivan Zelina,  Sesvetski Kraljevec) i  Međimurske županije (Sveti Martin na Muri, Vratišinec, Orehovica), šest iz Krapinsko-zagorske županije (Lobor,  Budinščina,   Krapina (OŠ Augusta Cesarca), Gornja Stubica, Oroslavje i Zlatar) te po jedna iz Koprivničko-križevačke (Sveti Petar Orehovec), Primorsko-goranske (Delnice)  i Varaždinske županije (Kneginec  Gornji).  One su na natječaj poslale skladbe za koje su učenici skladali glazbu sa svojim nastavnicima glazbene kulture, na zadane tekstove s prošlogodišnjeg Zbora malih pjesnika.

slikaZa OŠ Zlatar Lorena  Požgaj, Vid Adanić, Klara Ferišak i Leon Juriša izveli su popevku Stara lipa koju su učenici skladali na tekst Andrije Njerša sa svojom mentoricom Josipom Hopek kao i popevku Ta reč za koju je tekst napisala Martina Kućan. Učenici OŠ Franje Horvata Kiša, Lobor s voditeljem Darijem Šeremetom skladali su popevku Moje dvorišče na tekst Marte Vujica, a pjevala je Marta Hubak. 

 

slikaPavla Kutnjak i Jelena Srša predstavljale su OŠ Sveti Martin na Muri čiji su učenici s voditeljem Stjepanom Horvatom skladali popevku Zmotanec kaj na tekst Ane Blažona. Stjepan Horvat mentor je i u OŠ Vratišinec koja se predstavila popevkom Moje Međimurje za koju je tekst napisao Bruno Vučković, a pjevali su Jana Farkaš, Dorijan Bogdan i Marija Klara Hodić. Učenici OŠ Sveti Petar Orehovec s voditeljicom Ivanom Šiković sudjelovali su na Festivalu s popevkom V jutro za koju je tekst napisala Marta Martinčić, a nastupili su Antonija Poljak, Helena Kralj i Antun Bračun. Tekst Roka Knezića, Tulipanova ljubav, privukao je učenike dviju škola pa su ga uglazbili učenici u Oroslavju s voditeljicom Bosiljkom Pavlović i u Gornjoj Stubici s voditeljicom Marinom Pakelj. Za Oroslavje je nastupila  Marija Magdalena Gmaz, a za Gornju Stubicu Lovro Kontent i Lucija Lešković.

slika

Prva katolička OŠ i voditelj Marko Fabris prijavili su za Festival skladbu Jesen je tak dišeča za koju je prošle godine tekst napisala Leda Varžić, a popevku su izvele Mirjam Hodžić i Eva Tišljar. Tekst Nike Guterman Lehko noč, mamika odabrali su učenici OŠ Orehovica s voditeljem Zlatkom Bacingerom, a na pozornici su se predstavile Melanie Horvat i Sara Vrbanec. Roza Šimić pjevala je za OŠ Trnsko čiji su učenici s voditeljicom Valerijom Vadocki-Pejović uglazbili pjesmu Pahulje Ivone Habuš.
 
slika

Zagrepčani iz OŠ Augusta Šenoe sudjelovali su s popevkom Gori, doli koju su s voditeljicom Vlastom Kraljević skladali na tekst Martine Kućan, a izvele su je Paula Mihaljević i Ivana Sekulić.

slika


Krapinska OŠ Augusta Cesarca nastupila je s popevkom Rada te imam, Zagorje moje dišeče, za koju su učenici s voditeljicom Andrejom Vidović napisali glazbu na tekst Nine Prežigalo, a pjevala je Hana Cizel. Ista je autorica napisala prošle godine i stihove Nigde lepše ni koje su uglazbili učenici OŠ Kneginec Gornji s voditeljem Josipom Levatićem,  a na pozornici se predstavila Ana Novotny. Ljubavna pesma Ane Kovačec inspirirala je učenike OŠ Sesvetski Kraljevec koji su glazbu napisali uz pomoć voditeljice Mirte Stublić, a pjevala je Ema Mihalić.

slikaNigde lepše bio je naziv skladbe koju su izvele Lucija Bartolović i Viktorija Crnić, predstavljajući školu Ksavera Šandora Đalskog iz Donje Zelina čiji su učenici  s voditeljicom Mateom Petrić napisali glazbu na tekst Domagoja Posavca. Učenici delničke škole Ivana Gorana Kovačića s voditeljicom Sanjom Petrušanec-Pečar predstavili su se skladbom Gorski kotar zimi koju su skladali na tekst Katje Šporčić i koju su otpjevale Paulina Tuhtan i Marta Beljan.

 

slikaAna Lugarić nastupila je za OŠ iz Budinščine s popevkom Jurek i Katica koju su učenici skladali s voditeljem Ivanom Povijačem na tekst Katarine Šekrst. Učenici OŠ Dragutina Domjanića, Sveti Ivan Zelina s voditeljicom Snježanom Krivak nastupili su s popevkom Moje Zagorje skladanom na tekst Antonije Kunštek koju su otpjevali Ana Briški, Martin Kosovec i Lucija Jakubec.

slikaNakon revije izvrsnih učeničkih nastupa – naglasimo posebno: u tradicijskim nošnjama kraja iz kojeg su došli, u koje je vidljivo uloženo puno truda što je publika nagradila glasnim pljeskom, pozdravili smo i gošću Festivala, Mandu Sviben koja je zadivila publiku izvedbom  skladbe Tiček popeva.

slika

 

 

Prošle su godine s tom popevkom nastupili učenici zlatarske škole s mentoricom Josipom Hopek, kojoj smo, prigodom odlaska u mirovinu, zahvalili na dugogodišnjem učešću na Festivalu, od 1971. godine kada je pjevala prvu uglazbljenu pjesmu sa Zbora malih pjesnika,  Stari oreh te svih ovih godina tijekom kojih je bila mentorica učenicima iz više škola, ali je najviše nastupa zabilježila sa zlatarskom školom u kojoj je provela najveći dio svog radnog vijeka, glazbeno odgajajući brojne generacije i vodeći školski pjevački zbor s kojim je osvojila brojna najviša priznanja na državnom zborskom natjecanju.

slikaNa Festivalu smo predstavili i neke od najuspjelijih pjesničkih radova s 48. Zbora malih pjesnika. Festival je organiziralo Pučko otvoreno učilište dr. Jurja Žerjavića Zlatar, uz sufinanciranje Hrvatskog društva skladatelja-ZAMP. Pokrovitelj dječjih priredbi „Dana kajkavske riječi“ bilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a pokrovitelji cijele manifestacije Hrvatski sabor, Ministarstvo kulture i Krapinsko-zagorska županija čiji su predstavnici prisustvovali Festivalu. Pozdravnim riječima obratili su se potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš-Dončić i  zamjenik župana KZŽ Anđelko Ferek-Jambrek. Festivalu je prisustvovala i pomoćnica Ministrice kulture Marica Mikec, a manifestaciju „Dani kajkavske riječi“ službeno je zatvorio izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Žarko Tušek, naglašavajući vrijednost njegovanja kajkavske riječi i očuvanja kajkavske kulture. 
Naši sponzori:
bregi
Manifestaciju
DANI KAJKAVSKE RIJEČI 2023. podržali su:

GENERALNI POKROVITELJI:
Hrvatski sabor
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Krapinsko zagorska županija

Pokrovitelj priredbi za djecu i mlade:
Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske

REALIZACIJU PROGRAMA OMOGUĆUJU:
Medijski pokrovitelji: