PUČKO OTVORENO UČILIŠTE
DR.JURJA ŽERJAVIĆA ZLATAR

pučko otvoreno učilište pučko otvoreno učilište
 

Događaji koji slijede:
  • Nema događaja u najavi!

Kontakt:

PUČKO OTVORENO UČILIŠTE DR. JURJA ŽERAVIĆA ZLATAR

49250 ZLATAR

Park hrvatske mladeži 2

Tel.: 049 466 823

Fax: 049 466 703

uciliste.zlatar@hi.htnet.hr

uciliste@poudjzz.hr

Desetdnevnim bogatim programom obilježena 50. obljetnica Dana kajkavske riječi
četvrtak, 31.10.2019.

Bogatim desetdnevnim programom, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, Ministarstva kulture i Krapinsko-zagorske županije, u Zlataru je u razdoblju od 20. do 29. rujna proslavljena 50. obljetnica osnutka manifestacije Dani kajkavske riječi. Pučko otvoreno učilište dr. Jurja Žerjavića, kao nositelj organizacije, pripremilo je program svečanog otvorenja kojim je 20. rujna dostojno obilježena vrijedna obljetnica postojanja najveće kulturne manifestacije zlatarskog kraja. Iznimnim kulturnim programom otvorenja podsjetilo se na početke i razvoj manifestacije, na njene najvažnije karakteristike, na bogatstvo kajkavskog govora zlatarskog kraja te značenje njegovanja kajkavske riječi i očuvanja zavičajne kulture. U programu koji je osmislila i pripremila Gordana Valjak, između ostalih sudjelovali su Denis Bosak i Mateo Videk, Josip Kuharić, Kulturno-prosvjetno društvo „Zlatarjeve“, Manda Sviben, Mislav Sviben, Jurica Vugrek, Helena Hubak i Klara Nadine Parlaj. Važnost manifestacije za zlatarski kraj u uvodnoj je riječi naglasila gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek. Zamjenik župana Krapinsko Zagorske županije, Anđelko Ferek Jambrek, prenio je čestitke pokrovitelja te ravnateljici Pučkog otvorenog učilišta uručio priznanje povodom 50. obljetnice manifestacije. Manifestaciju je službeno otvorio potpredsjednik Hrvatskog sabora, Siniša Hajdaš Dončić, a završnu je pjesmu, "Zlatarski kraj" - himnu Dana kajkavske riječi izveo Mladen Hitrec, baš kao i 1978. prvi put na Festivalu dječje kajkavske popevke.

U narednih devet dana na raznim lokacijama na području Grada Zlatara održana su brojna događanja. Bogat kulturni program svakako predvode priredbe mladih kojima je, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, i ove godine proslavljena kajkavska riječ u stihu i pjesmi na Zboru malih pjesnika i Festivalu dječje kajkavske popevke, a likovno stvaralaštvo učenika osnovnih škola predstavljeno je na izložbi Čovjek čovjeku. Vrijedno likovno događanje upriličila je Galerija izvorne umjetnosti Zlatar priredivši izložbu dostojnu 50-godišnjice manifestacije, izdvojivši iz bogatog fundusa Galerije djela Lackovića-Croate, Rabuzina, Skurjenija i Večenaja, s pravom je nazvavši „Zlatarskim zlatom“. Pučko učilište i Gradska knjižnica priredili su izložbu materijala kojom su podsjetili na početke manifestacije Dane kajkavske riječi. Ujedno je predstavljena knjiga „Najlepše su kajkavske rieči“ Gordane Valjak, koja govori o manifestaciji i njenim najvažnijim sadržajima, osnivačima i sudionicima, od osnivanja 1970. godine do današnjih dana.  Kajkavskoj riječi posvećeni su i Mali rječnik i Slikovni rječnik kajkavskoga govora stubičkog kraja koji je predstavila prof. Danica Pelko s učenicima Osnovne škole Donja Stubica. Učenici OŠ Zlatar predstavili su jubilarni broj svog školskog lista Zlatarske iskrice. Kulturno-prosvjetno društvo „Zlatarjeve“ koncertom je proslavilo 50 godina djelovanja i predstavilo svoj prvi nosač zvuka, CD naziva „To je naš zlatarski kraj“. U Belcu je Osnovna škola priredila program pod nazivom „Mali kajkavci v Belcu“ u sklopu kojeg su Belečke mažoretkinje priredile smotru mažoretkinja, dok je KUD Belec organiziralo reviju folklora „Noć pod lampašima“, ugostivši folkloraše iz Januševca, Starog Brestja te Zavičajnog društva Sinac. Uz prethodno predstavljanje OPG-ova na prigodnom sajmu, u nastavku večeri organiziran je zabavni program uz tamburaše. U sklopu kulturnih događanja posebno treba istaknuti gostujući koncert 48. Varaždinskih baroknih večeri. U crkvi sv. Marije Snježne u Belcu, remek-djelu barokne umjetnosti, nastupio je Barokni ansambl Oslo Circles iz Norveške, ovogodišnji dobitnik nagrade Varaždinskih baroknih večeri. Koncert je organiziralo Pučko otvoreno učilište dr. Jurja Žerjavića Zlatar u suradnji s Koncertnim uredom Varaždin, uz podršku Krapinsko-zagorske županije.

Bogat program organiziran je na zlatarskom trgu 27. rujna. Udruženje obrtnika Zlatar priredilo je Sajam tradicijskih i umjetničkih zanata, a uz njih su se predstavila i obiteljska poljoprivredna gospodarstva s tradicijskim proizvodima, dok se Udruga žena u Zlataru sa svojim gostima pridružila događanju ponudom tradicijskih kolača i izložbom rukotvorina „Po starinski“.  Vatrogasci su još jednom izazvali zamjetan interes publike, osobito djece,  demonstracijama gašenja požara. Efektan dodatak bili su old-timeri koje je predstavio VW buba klub Hrvatsko zagorje te motori  Motokluba Wild Riders iz Zlatara koji se ove godine istaknuo i organizacijom natjecanja u vožnji spretnosti motorima, ali i biciklima za učenike osnovne škole. Na pozornici su se izvrsnim programom predstavile  članice ženske vokalne skupine „Kušlec“ iz Konjščine te u nastavku Ex-band. Vinari iz udruge "Pajdaš" potrudili su se urediti vinski trg, ŠRD „Pastrva“ pripremio je besplatni riblji paprikaš, a Gljivarsko društvo „Medenka“ častilo je gljivarskim kotlićem koji su servirani u prigodnim zdjelicama koje je građanima poklonio Grad Zlatar. „Medenka“ je osim toga priredila prethodno svoju sedmu izložbu gljiva. „Pastrva“ se pak programu pridružila organizacijom tradicionalnog Kupa Dana kajkavske riječi u lovu ribe udicom na plovak. Sportski su dio dopunili Športski teniski klub Zlatar pojedinačnim teniskim turnirom, HPD Belecgrad pješačenjem do svog planinarskog doma na Ivančici te Sportsko društvo „Lastavica“ trkačkom i biciklističkom utrkom.

Najviše posjetitelja tradicionalno privlači „Pajdaško sprehajanje“ koje je ove godine organizirala Turistička zajednica Grada Zlatara. Ova je etno-priredba okupila 8 natjecateljskih ekipa s kolima i dvije grupe pješaka koje su predstavile neki od starih običaja Hrvatskog zagorja. Povorku su predvodile Belečke i Zlatarske mažoretkinje i Gradska limena glazba. Svaka natjecateljska ekipa dobila je novčanu nagradu za uloženi trud, a najbolji su dodatno nagrađeni. Treću nagradu (3000 kn) osvojio je etno prikaz učenika OŠ Belec „Belečki zeljari“, drugu (4000kn) „Četrti“ KUD-a Belec, a prvu nagradu (5000 kuna i Zlatni lampaš) dobila je Udruga Gotali za prikaz „Drotar“. Nagrade su financirali Grad Zlatar i Krapinsko-zagorska županija, a pobjednicima su ih predali  zlatarska gradonačelnica, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i saborski zastupnik Davor Bernardić. Večer je završila atraktivnim vatrometom, prigodno proslavi 50. obljetnice. Grad Zlatar je dodao dvije zabavne večeri pod šatorom s popularnim izvođačima, zaokruživši program u kojem je doista bilo ponešto za svakoga.

slika
 
slika
 
slika
 
slika
 
slika
 
slika
 
slika
 
slika
 
slika
 
 
slika
 
slika
 
slika

 
 
 
 


Naši sponzori:
bregi
Manifestaciju
DANI KAJKAVSKE RIJEČI 2021. podržali su:

GENERALNI POKROVITELJI:
Hrvatski sabor
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Krapinsko zagorska županija

Pokrovitelj priredbi za djecu i mlade:
Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske

REALIZACIJU PROGRAMA OMOGUĆUJU:AUTOŠKOLA „RALLY“ d.o.o., Zlatar
Foto studio „MARTA“, Zlatar
Cvjećarnica „TRAG PRIRODE“, Zlatar
Vina ŽERJAVIĆ

Medijski pokrovitelji: